Wednesday, 20 April 2016

Campak Oh Campak

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Lama tak update blog.. Hihihi..
Hi semua. Apa khabaq??

Cheq dari minggu lepas Selasa dapat cuti sakit. Cuaca panas sangat kan... Kerap demam laa.. Pastu sakit kepala. Selasa lepas pi laa Klinik Kesihatan. Demam n sakit kepala. Pastu ada naik biji2. Dah risau dah.. Biji apa laa yang dok naik nie. Dah laa bila badan panas dalam naik bengkak2 macam lopak garam. Sekarang naik biji plak.


Dr tgk2 terus kata nie chicken pox nie. Dari nak m/c sehari dapat seminggu terus. Pagi tadi (Selasa pagi laa) pi klinik lagi skali. Dapat lagi m/c 4 hari. Sampai Jumaat nie. Dr kata selagi ada luka, mai jumpa. Kena m/c.

Hmm.. Tak mau laa... Tak larat nak cuti lama2. Kerja banyak kot. Walaupun syok jugak cuti.. Tapi  dok rumah pun kena kenen jaa.. Tak buat kerja.. Nama pun orang sakit.. Grrr....

Campak dah start kering dah.. Apa lagi.. Jari2 nie memang gatal suka dok pi korek.. Kat muka dah clear korek dah. Kecuali kat kening and kelopak mata. Hehehe.. Berbekas laa.. Tak pa2 nnt baca ayat2 bagi ilang.. Pastu sapu ubat parut ka..

Time demam campak, mandi air rendam daun semambu. Cari daun semambu, rendam dalam air. Buh laa dalam baldi ka.. Rendam laa dalam beberapa jam.. Lagi lama lagi bagus.. Nanti sejuk jaa air. Pastu rajin2 laa sapu Calamine Lotion, ubat Dr bagi atau pun bedak sejuk..

Lagi satu, Baca surah Ar-Rahman setiap kali lepas solat. Klu kena kat baby, tlg bacakan kat baby, kat air ka. Sapu kt baby.

Okay.. Doakan cheq cepat sembuh eh... Bye..