Monday, 4 May 2015

Death Of Conversation ,Images Of How Smartphones Take Over Our Lives

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sumber : Art People GalleryDeath Of Conversation

Seriously.. Memang creepy tgk pic nie. Haish.. Zaman teknologi sekarang nie. Smartphone, tablet. Semua makin canggih sekarang. Rasa macam masa pun makin laju jaa kan.. Kalau dulu time takda internet wassap bagai. Tak rasa pun laju.

Teringin rasanya nak pi balik zaman dulu, zaman wassap tak muncul lagi. Internet ada takpa. Memang perlukan internet. Nak cari bahan macam-macam. 

Dulu time takda wassap, line, wechat elok jaa pakai sms, mms dan call. Sekarang pakai wassap dll. Dulu takda kredit tak balas laa msg. Sekrang nak tak nak kena reply jugak. Sebab pakai wassap, org boleh tau 'seen' ke tak. Kan?

Time dok kolej dulu, internet boleh connect dgn satu device ja. Internet kolej. Sama ada laptop atau handphone. Tak boleh dua-dua. Access denied. Sekarang laptop nak guna internet hp pun nak guna internet. Klu tak mcm mna nak guna wassap n buat assigment kan.. Pastu bila takleh connect dua-dua, mula bising, ada yang pakai connectify.. Bila pusat ict blok bising plak. Dulu bleh ja hidup dengan laptop ja connect internet. 

Dulu beli topup sebab nak msg or call. Sekarang beli topup sebab mobile data. Hmm..

Dulu pelan-pelan talian semua dibuat oleh syarikat telekomunikasi. Celcom, Digi, Maxis, Umobile. Sekarang boleh tgk berlambak kat FB tu pelan-pelan baru yang muncul. Bukannya dibuat oleh syarikat telekomunikasi. Kepintaran manusia untuk capai kesenangan. Senang kata ada yang tu crack punya laa.. Kalau syarikat komunikasi yang buat, kenapa syarikat tu tak jual. Bila pergi tanya kat kiosk, depa bagitau pelan-pelan yang depa ada. Betui x? Kan? Kan? Kan?

Sebab pelan-pelan baru yang ada plus kemajuan teknologi android, ios semua tu boleh menyebabkan berlakunya macam dalam gambaq kat atas tu. 

Cheq pun pakai jugak. Nak buat macam mna. Internet diperlukan. Sebelum nie pakai mobile data, sekarang tak pakai dah. Pakai broadband porta wifi jaa. Bila nak pakai jaa on. Kadang nak kena on juga sebab bayaq bulan-bulan kot. Sayang laa data tak abis pakai tapi bulan-bulan dok bayaq jumlah yang sama. 

Ish.. Tapi seriau laa tgk gambaq macam atas tu. Serupa zombie ja. Zombie smartphone + internet. Creepyy... 

Rindu jugak zaman msg2 dengan kekawan. Laa nie msg yang masuk dari celcom pastu iklan2. Semak ja... Pfftt..

2 comments:

  1. hahaha.dulu sy dpt phone time tingkatan 3.tu pun nokia cikai je.skrg ni adik darjah 6 bising xdpt smartphone.malu katanya.haih.betapa zaman berubah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. creepyy kan.. saya dpt hp pun hujung tingkatan 4, nokia 2630 pakai dalm 3/4 tahun.. 2013 baru dapat smartphone itupun guna rebat.. hohoho.. adik saya awal tahun nie dah dapt smartphone..

      Delete