Saturday, 28 February 2015

Blue Black atau White and Gold

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Fuhh.. dah menjadi viral dah kat internet gambar satu dress nie.


Warna apa yang hampa nampak? Bagi cheq laa.. Cheq nampak White Gold. Kawan2 cheq ada yang nampak white gold ada yang nampak blue black.. Pelik kan..

Warna asal baju ini adalah Blue Black.

Ada cerita disebalik baju ini yang menyebabkan baju nie jadi viral.
Klik SINI untuk baca kisah dia.

Tak tau laa kenapa nampak Gold White.. Pelikkan.. Sapa yang nampak gold white pi tidoq nah.. Esok tengok balik kaler apa.. Kot2 sebab minda kita terganggu ka... Hehehe...

Friday, 27 February 2015

Mutiara Kata Jumaat #18

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 26 February 2015

Jom Main Game Versi Islamik

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Jom main Game versi Islamik.
Ikut betul2 ya..
Confirm Enjoy tapi kena tarik nafas dalam2.
1, 2, 3
Ok, jom!
  1. Assalamu'alaikum. Baca ni. Tengok nombor 5.
  2. SubhanAllah Wa Bihamdih! Lari ke nombor 8. Cepat!!!
  3. Laa ila ha illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minaz Dzalimiin. Ermmm... Dekat nombor 7 lah.
  4. Laa ilaaha illallah. Kejap-kejap, dah dekat dah. Go to number 9.
  5. Wa'alaikumussalam. Pergi ke nombo 2.
  6. Lahaula Wala Quwata illa Billah Hil Aliyil 'Azim. Singgah ke 4.
  7. SubhanAllahal'adzim. Sabarnye awak. Jap ye. Pergi nombor 12 dulu.
  8. Allahuakbar! Pindah ke nombor 3.
  9. Alhamdulillah'ala Ni'matil Islam. Dah dekat! Pergi kat nombor 13.
  10. Astaghfirullah al 'adzim! Istighfar. Jangan marah. Awak tahu Jawapannya nanti. Pergi jumpa nombor 6.
  11. Alhamdulillah. Awak dah dapat Pahala!
  12. Selawat lah. Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad, Wa'ala 'Ali Sayyidina Muhammad. Move to number 10.
  13. MashaaAllah. Ni yang Terakhir. Pergi kat nombor 11.

Tuesday, 24 February 2015

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada  jam 12.30 tengah hari 22 Februari 2015 sehingga 12.30 tengah malam 15 Mac 2015. Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. 

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
DiariJejakaHangat |  Suhailah | Syafiqah | Fadzi | Wanrus | Solehah | Nazirah | Fara | Zuhaira | Isra | Kathy | Rbain
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

 3. Wajib Follow Instagram Sponsor
DiariJejakaHangat | Suhailah | Wanrus
4. Tambah Google Plus Sponsor
+Mohamad Khairil 
5. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015
6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
 Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
20 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mac 2015.
 Good Luck!!

Friday, 20 February 2015

Mutiara Kata Jumaat #17

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Wednesday, 18 February 2015

Final Sem!!!!!!!!!

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Akhir nya, Sem terakhir bermula.. SEMESTER 8... Weeeee... takut jugak.. Banyak betul subjek sem nie.. 24 jam kredit. Dengan FYP lagi. Pembangunan Produk ICT lagi.. Minor 3 kursus plak tu. Fuhh..

Hari Isnin pagi2 dah tercegat kat fakulti nak minta tambah jam kredit. Fakulti plak buka lambat.. Takpa la.. Bila g tanya untuk mintak tambah jam kredit, nak add Seminar Refleksi Latihan Mengajar.. Dia kata kena buat surat plak. Minta tandatangan penasihat akademik, pastu pass ke dekan. Kena bagi juga result terkini. Result terkini?? pfftt.. Result LM laa.. Klu kami nak add Seminar mestilaa result A- atau A. Klu tak xleh add, kena repeat.. Hadoi..

Takpa laa.. Kami try mencuba nasib di Akademik.. Dengan beratur panjangnya.. Fuh.. Dapat jugak laa masuk. Bila sampai kat kaunter. Cuba jugak. Akak tu cakap benda yang sama. Tapi kami cuba jugak. Pujuk2. Then akak tu diam. Dia masuk dalam lepas tanya kos apa. Lepas lama sikit akak tu keluar cakap dah buleh buat. Ternganga kami.. Siap tanya balik, "Kami boleh add sendiri?"

Punya laa excited! Syukur sesangat. laju2 terus add. Call kawan kat umah suruh add Seminar. Alhamdulillah lega sangat. Pastu gi anta Laporan Latihan Industri. Pastu balik umah kejap, kemudian g kelas. Heee

Macam2 laa.. Semalam g kelas, kelas batal.. Penat ja. Dah laa kelas satu jam ja.. Berpeluh jalan dari kolej gara2 terlepas bas ke kampus baru. Huuuu. Hari ini tiada kelas sampai jumaat.

Friday, 13 February 2015

Mutiara Kata Jumaat #16

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Aurat Laki VS Aurat Perempuan

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


3 Aurat Laki VS 4 Aurat Perempuan 


3 Aurat lelaki
  1. Seorang diri : hanya menutup kemaluan depan belakang (pakai underwear).
  2. Bersama mahran & semasa solat : PUSAT hingga LUTUT.
  3. Bersama wanita bukan muhrim : DADA hgga LUTUT sbb ada wanita yg tertarik dengan badan lelaki. (Ramai yang tak tau aurat ke 3 ni).


Aurat wanita 
  1. Seorang diri : tutup kemaluan depan belakang.
  2. Bersama mahram & WANITA ISLAM : PUSAT hingga LUTUT.
  3. Semasa bekerja : dibolehkan membuka aurat sehingga LENGAN SAHAJA etc tempat panas berpeluh. Tapi menutup adalah lebih baik.
  4. Solat & bersama WANITA BUKAN ISLAM : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.




Sunday, 8 February 2015

Depan Lain, Belakang Lain...Sakit Hati..

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Topik hari.. Minggu nie dapat tahu keadaan rumah yang sangat teruk... Umah sewa.. Kami dok sampai sem 6, sem 7 praktikal. Jadi ada orang lain duduk laa... Kami kata nak masuk semula sem 8 nie, which mean lagi seminggu nak masuk dah nie. Ada kawan dua orang singgah umah sewa, dan inilah hasilnya...


Ini baru sebahagian sahaja.. Ada lagi nie.. Sampai ada tikus. Selama kami duduk tak pernah ada tikus.

So, bila keadaan macam nie, kami semua terus cari umah sewa lain.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan,. Dapat dekat juga dengan umah sewa yang asal..

Then, kami inform laa yang dok sem lepas tu, kata kami tak jadi masuk sebab umah teruk sampai ada tikus. Dan depan kami baik jaa.. Belakang.... Boleh tengok pada status mereka yang BANGANG!



Bengang ja rasa.. Rumah nya teruk depa tinggai sampai mai tikus, Pastu depa kata kami pun dulu tinggal teruk jugak.. Kami kemas barang, Peti sejuk takda barang kami pun. Bilik siap sapu betul-betul.. Depa kata, masa depa masuk sem lepas, ada tikus.. Mana ada tikus Bohong jaa lebih.. Bebai tol!!! Ada depan mata, memang makan sepak laa...

Saturday, 7 February 2015

Teacher..

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم





Friday, 6 February 2015

Mutiara Kata Jumaat #15

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 5 February 2015

::Flee to Allah::

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Jika sakit kepala tu kt bahagian depan, ubatnya is tidur.
Kalau kt atas kpale, ubatnya makan atau minum (air kosong). dan kalau sakit kepala tu kt bhgian belakang kepala, tu tanda kita stress n kena release stress tu baru boleh ok.


Rawatan utk meningkatkan power of our eyesss. Ni penting utk org yg matanya lemah, dan juga org lain. Otot mata menderita dari hari ke hari, sbb hari2 berfungsi, kita bangun tidur, mata kita yg function dulu. So, makin hari mata akan kurg power.

Well, utk maintain power mata kita dan kekuatan mata, kita kena ikut sunnah dlm solat. Iaitu, kekalkan mata terbuka ketika sujud, melihat titik tengah sejadah. Dan ketika berdiri, fokuskan mata pada titik tengah di sejadah juga. Ni sebab, bila kita fokus pada titik tengah tu time kita rukuk, otot mata kita akan tekan anak mata kita utk tingkatkan penglihatan dan bila kita bangun, otot tu relax. Dan bila kita sujud pulak, otot mata menguncup sbb jarak antara penglihatan kita dan tmpt sujud tu. Bila kita bangun, otot mata kita akan relax balik. Solat dgn cara yg betul ni lah akan membuatkan otot dan saraf mata bersenam. Kita boleh praktik sebanyak 17 kali atau lebih kalau kita nak.

Nabi Muhammad (SAW) selalu pesan utk buka mata ketika sujud dan kita selalu tak tahu kenapa. Dan skrg, bukti dari kajian saintis dh ada. Mmg sgt bagus utk meningkatkan kebolehan mata kita.
Subhana Allah utk hikmah disebalik membuka mata time sujud ni. Benda ni selayaknya dibaca dan dikongsi pd semua org.

Share dan jgn berhenti dari meraih ganjaran dari Allah swt.

Sunday, 1 February 2015

SWEET MUSLIMAH

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hai semua.. Apa khabar? Cheq harap semua sihat-sihat belaka.. Hari nie, cheq nak ceqita laa cikit pasai Sweet Muslimah. Hampa semua mesti pernah dengaq kan online store menjual pakaian muslimah Sweet Muslimah.

SweetMuslimah.com

Sweet Muslimah ditubuhkan bagi membantu muslimah Malaysia mendapatkan baju-baju yang sopan dan trendy mengikut citarasa masa kini. Produk-produk yang Sweet Muslimah bawakan adalah yang berkualiti dan selesa dipakai untuk sebarang aktiviti. Produk-produk  yang disediakan adalah lebih memfokuskan konsep santai, selesa, cantik dan tidak cantik yang meletop2. Semua produk Sweet Muslimah sediakan adalah menepati piawaian kualiti yang Sweet Muslimah tetapkan. Hanya produk terbaik dipasaran akan Sweet Muslimah kongsikan kepada muslimah di Malaysia. Sweet Muslimah menyediakan Baju/Tshirt/Busana/Jubah kepada seluruh muslimah di Malaysia dan mengalakkan berbelanja secara online yang nyata menjimatkan.

Tshirt Muslimah

Baju Muslimah

Baju Muslimah

Baju Muslimah


Jubah Cotton

Baju Muslimah

Koleksi Jubah Cotton


Baju Kanak-Kanak

Baju Muslimah

Baju Muslimah


Koleksi Qirani

Baju Muslimah

Baju Muslimah

Baju Muslimah


SweetMuslimah.com

Harga-harga yang ditawarkan adalah berpatutan.. Kain berkualiti, tebal, lembut dan tak panas.. Syok pakai nie.. Nak g kerja atau jejalan atau kenduri ka.. Kot-kot yang nak kawen tu boleh laa pilih baju-baju kat sini untuk braidmaids.. Pengapit ler.. Cute apa..

Nak tengok2 tu boleh la klik kat gambaq-gambar atas atau Sweet Muslimah. Semuanya akan link kepada page Sweet Muslimah..