Thursday, 29 January 2015

Cheq yang salah??

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ish... Ini yang geram sangat nie. Geram sangat. Asal komputer buat hal, 'hang', 'jamed' berbunyi bagai. Cheq yang salah. Cheq tak buat apa pun kat komputer tu.

Komputer nie berbunyi. Keluar bunyi bingit dari processing unit (CPU laa). Dah lama dah.. Sebelum nie, bunyi bingit sangat. Mak dah anta g kedai format apa semua. Dah kata dah kat mak tak yah. Sebab bukan masalah virus ka hapa. Tak nak dengar. Asyik dok kata bunyi tu datang dari modem wifi.

Tadi bunyi lagi, bunyi macam phone engaged tapi versi bingit. Komputer pun tak menyala. So, pak malas dah nak guna. Pteang mak pulak buka, sama gak. Then malam, adik buka, tak dak bunyi. Okay ja. So mak kata kat cheq, jangan biaq buka internet lama-lama. Dok salah kan aku internet buka lama-lama punca bunyi tu.

Ish... Modem dok tang mana, CPU dok tang mana, Terang-terang bunyi datang dari CPU dok kata bunyi datang dari modem. Buka internet lama-lama, boleh keluar bunyi ka? Nak tanya nie..

Cheq dok umah sewa, kat sana internet on 24/7, tak pernah tutup. Tutup pun bila kilat ja, atau bila internet problem on/off ja.. Tak pernah pun keluaq bunyi..

Kat sini, bila internet tak brapa nak dapat, kita restart balik pun kena marah. Mak kata rosak laa.. Dah internet problem, mmg laa nak kena restart. Kat umah sewa buat mcm tu, kat tempat LI pun buat mcm tu, pihak stramyx pun suh buat mcm tu. Tak mau percaya langsung.

Ini yang geram sangat. Apa kaitan bunyi dari CPU dengan internet. Sia-sia saja banyaq internet RM60 sebulan, tapi penggunaan kurang. Pastu aku yang salah bila komputer buat hal. Brapa lama dah aku tak sentuh komputer tu.. Semua salah aku..

Kan dah keluaq 'aku' dah.

No comments:

Post a Comment