Sunday, 20 December 2015

Why did ‪#‎ProphetMuhammad‬ (PBUH) marry Aisha

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Why did Prophet Muhammad S.A.W marry Aisha.



Wednesday, 2 December 2015

WORDLESS WEDNESDAY #30

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Monday, 30 November 2015

Officially Graduate

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Alhamdulillah.. Syukur 4 tahun perjuangan di Universiti Pendidikan Sultan Idris, akhirnya berjaya menamatkan pengajian mengikut tempoh.. I am a degree holder in Bachelor in Education (Information Technology) with Honours. Banyak dugaan datang nak konvo nie.


Terima kasih buat mak and bapa atas sokongan dan sentiasa berada dibelakang cheq. Thank you so much!


Yang di tengah-tengah tu pensyarah penyelia Projek Tahun Akhir. Terima kasih puan atas bimbingan puan dalam FYI, dan bersabar dgn kerenah anak didik puan yang tingtong semua.


Rakan serumah dari semester 4 sampai laa semester 8. Tahniah geng. Semoga ukhwah antara kita berpanjangan dan berkekalan sehinggah jannah!


Hehe hadiah konvo.. Ingatkan tak dapat.. Jambangn bunga bear dari family tercinta. Sekuntum bear konvo kecik dari pensyarah FYP tersayang..

Cepat betul masa berlalu. Pejam celik, pejam celik, dah abih 4 tahun pengajian degree dan sekarang dah pun konvo, Dah jadi Alumni UPSI. Dulu tgk senior2 konvo, berangan laa konvo sama.. Sekarang dah konvo dah pun. Tak sangka..

In Shaa Allah ada rezeki, dapat laa posting menjadi guru, Sementara kerja laa dulu. Esok 1 Dis 2015 mula Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) kat Celcom Pulau Pinang.

Mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar.
In Shaa Allah

Thursday, 19 November 2015

Interview Di Dell

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hello.. Hello..

Lama tak update blog.. Huhuhu... Hari nie cheq ada interview kat DELL.. Nebes baq hang... Security kat Dell memang kuat. Nak masuk kena ada pass..


Nak cerita pasal interview laa.. Contact person namanya Ili Aimi. So cik Ili tu laa yang bawak g ke bilik IV. Masuk dalam bilik IV tu, ada kertas atas meja. So cik Ili tu suh tunggu dalam then jawab kertas yang ada atas meja. Dalam 10 minit orang yang nak IV akan masuk. Nak tau kertas tu apa? Ada 4 gambar, pastu kena buat cerita pendek. Alaa stail skolah rendah nya... Aduh time tu rasa,, lama dah x buat esai2 nie dalam BI.. Dah laa nak lebih dari 150pp.. Blank kejap nak mula cerita. Takpa laa buat2.. Then masuk org yang IV tu, cerita tak habis lagi. Dia tunggu sampai habis. Pastu mula laa sesi IV..

Soalan-soalan IV tu xda laa susah, bergantung pada pengetahuan kita ja.. Antara soalan2 yang dia tanya..
Komponen-komponen dalam komputer
RAM, CPU, NIC, heatsink, panel cable pastu kable2 lain.

Laptop tak dapat nak connect dengan wifi, apa yang perlu buat
Check lampu modem, menyala atau tidak, check kabel internet, tercabut ka, putus ka, pastu restart modem, try connect klu takleh jugak right klik kat internet icon, troubleshoot.

Macam mana kalau cutomer call and complen xleh on laptop/pc, tekan2 power button xleh on
(Sini sangkut sikit, cheq jawab ja mungkin power supply problem, cheq tak brapa pasti cara dia, slalu bawak pi kedai ja..

Macam mana nak hande customer yang tengah bengang sebab engineer yang Dell hantar tak sampai2
Ikut suka hati laa nak jawab macam mna, tapi cheq jawab, bagi customer cool down, akan hantar engineer cepat2, pastu sementara tunggu engineer sampai guide customer dulu.

Ada lagi dia tanya tentang network semua, cheq tak brapa reti sangat, just gtau dia tak blajar sangat bahagian tu semua. Pastu dia tanya bila boleh kerja kalau short listed mcm tu laa. Dia tgk sijil2.. Macam tu jaa.. Nothing scary hahaha. Tapi dia ada sebut la ada peluang untuk di senarai pendek. Apa2 pun bergantung pada pihak atasan. Training provided..

Moga-moga ada rezeki. In Shaa Allah..

Lepas abis IV, dia guide keluar (pintu pakai scan, so kena guide laa).

Itu jaa laa cerita IV kat Dell. Tengok pakerja dia semua santai jaa.. Hihihi..

Sunday, 11 October 2015

Helo ~ Karnival Pekerjaan

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Helo semua rakan2 blog semua.. Lama betul cheq tak hupdate cheq nya blog. Pemalas betui laaa.... Dok sibuk pikiaq pasai nak cari kerja. Minta sana, minta sini, takdak rezeki nak buat macam mana.. Huuuu.....

Semalam cheq ada pi Karnival Pekerjaan kat Bandar Perda. Banyak gak laa syarikat mai.. Banyak kerja kosong. Tapi kan... Kerja kosong yang ada tu pegawai la, eksekutif la.. Minimum pengalaman 1-3 tahun. Kita nie presh grads, mana mana nak minta. Tapi antaq gak laa borang, resume semua. Lepas tu minta kerja kerani ja. Tahap SPM tu... Cuba ja laaa...


Pastu cheq minta program SL1M kat Celcom. Customer Service. Tak tau laa apa cerita. Kerani ramai yang minta, Ada diploma ka, degree ka, pakat isi Kerani gak. Nak buat macam mana, hutang nak kena bayar!


Buku nota kecik nie celcom bagi sebab isi permohonan SL1M. Jadi la... At least depa bagi. Layanan pun sempoi jaa... Ok laa sampi sini jaa cheq nak mengarut.. Doakan cheq dapat kerja. Tq!

Adios!

Friday, 10 July 2015

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
 [ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1 

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan. 

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah 
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat. 

3. Penghantaran Yang Fleksible 
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan. 

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :) 
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50. 

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 011 3550 5319. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi PritingrServices dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Sufi Printing Services , Emas Putih , Lan Careno , Mek Zumbie , Mawar Biru , Ejulz , Nina Mirza , Nizam , Ida Baharum , Inani Hazwani , Yanie Yusuf , Syira Lokman , Faziera , Boni Kacak dan Nadiah Hanum :)

Sharing Links 10/7/2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Bulan-bulan posa nie langsung tak update blog, cuma update link sekali dua jaa.. Jarang online guna lappy.. Pakai handphone jaa..

Minta tlg rakan-rakan blog klik cheq punya iklan.. Earning tak naik.. Huuuuu... Naik laa earning.. Lambatnya nak cashout.. Sekali punbelum lagi.. Tolong ek.. Tq!

Earning tak naik.. sobsob.. minta tlg klik, tunggu sampai habis loading yaa..1. http://goo.gl/XsNWXC2....
Posted by IyQa GaNi on Friday, 10 July 2015

Friday, 3 July 2015

Sharing Links 3/7/2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Lama tak update link...2 bulan dah last update link. Minta tlg blogger2 semua klik iklan 8share cheq nie. Nak bayar broadband dah xda duit, nak beli hp baru lagi laa xda duit.. Arigato!


HP still xdapat lagi.. Hanta untuk check jaa pun punya lama... Jangan dia repair kena charge sampai rauts dah laa.. bek...
Posted by IyQa GaNi on Friday, 3 July 2015

Friday, 26 June 2015

Mutiara Kata Jumaat #35

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

(Copyright preserve. Ayat cheq sendiri)

Friday, 19 June 2015

Mutiara Kata Jumaat #34

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 18 June 2015

PERINGATAN BAKAL PENGANTIN

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Soalan: 
Tolong terangkan apakah perkara yang DIBENARKAN dan yang DILARANG di dalam adat PERKAHWINAN orang Melayu seperti 
  • bersanding, 
  • makan beradab, 
  • sirih junjung, 
  • tepung tawar,
  • berinai, 
  • dan sebagainya. 

Ustaz Azhar Idrus menjawabnya : Di antara adat-adat di dalam perkahwinan orang Melayu adalah: 

*Bersanding - Yang salahnya itu apabila pengantin PEREMPUAN
  • dedah aurat, 
  • pakaian ketat, 
  • tabarruj dalam solekan dan perhiasan, -bermegah-megah, dan 
  • sanggup tinggal solat kerana
  • sayang pada makeup takut hilang bila wuduk padahal TINGGAL SOLAT 1 WAKTU waktu akan DISEKSA 6000 TAHUN dalam API NERAKA.

Kalau dah nak bersanding sangat, biarlah serba SEDERHANA dan disaksikan oleh golongan WANITA dan ahli KELUARGA sahaja dan JANGAN sampai MELANGGAR BATAS SYARAK. 

*Solek - Kalau dulu pengantin perempuan disolek "mak andam" tapi sekarang disolek "maknyah andam"! 

Ini HARAM sebab dia adalah LELAKI, cuma lenggang-lenggoknya saja nampak lembut. 

*Makan Beradab - Makan beradab tak ada masalah kerana bukan sebab hendak menunjuk-nunjuk, cuma pasangan pengantin hanya duduk makan bersama keluarga dan tetamu. 

*Sirih Junjung - Sirih junjung ini adalah adat agama HINDU, TIDAK DIBENARKAN kecuali pengantin memang JENIS MAKAN SIREH. 

*Tabur Kunyit - Tabur beras kunyit ini juga asalnya ADAT ORANG HINDU dan ianya adalah MEMBAZIR kecuali pengantin itu adalah PENGANTIN AYAM. 

*Pasang Lilin - Pasang api lilin juga adat agama lain termasuk agama HINDU dan MAJUSI. Boleh guna api lilin jika lampu rumah padam. 

*Menepung Tawar - Tepung tawar adalah MEMBAZIR, kan lebih baik guna tepung buat CEKODOK bagi makan pada pengantin! 

*RenjisAir Mawar - Renjis air mawar boleh kerana BERTUJUAN untuk WANGIAN tapi jika pengantin JENIS TAK SOLAT jangan guna air mawar tapi renjis guna AIR LONGKANG! 

*Bersilat - Bersilat depan pengantin boleh, tapi kalau pengantin JENIS TAK SOLAT jangan.. bersilat tapi KASI dia "flying kick" terus! 

*Inai - Berinai dijari adalah HARAM bagi lelaki kerana inai jari ini adalah hiasan WANITA SAHAJA. 
  • Ada yang kata boleh sebab bagi alasan kahwin. 
  • Baik, kalau begitu pengantin lelaki bolehlah pakai bra sebab kahwin punya pasal ! 
  • Bagi perempuan pula, janganlah pakai INAI LEBIH² sampai dah buat ukiran bermacam-macam corak seperti TATU PULAK. 

Berlebih-lebihan juga HARAM hukumnya lebih-lebih lagi kalau nak menunjuk-nunjuk. 

* Adat batal air sembahyang
  • Tahun 80an cium tangan, 
  • 90an cium pipi, 
  • tapi DAH ADA sekarang yang cium MULUT terus depan tok IMAM dah jadi macam orang KRISTIAN. 

Jangan jadi melampau-lampau macam ni. Cara mudah nak batal air sembahyang ialah kentut saja depan tok imam. Batal jugak air sembahyang. Kikikiki... 

*Baju Pengantin - Pakai baju gaun labuh ada 2 orang budak pegang di belakang, dan ada juga yang lempar bunga untuk orang ramai sambut 

Ini dah ikut adat orang KRISTIAN. Jadi, jangan kita berlebih-lebihan dalam majlis perkahwinan. 

*********************
Tinggallah adat-adat yang BID'AH dan kembali kepada SUNNAH. 
Itulah lebih kurang untuk panduan kita bersama. 

Jika nak ikut silakan, kalau tak nak ikutpun tak kesah cuma kita KENA INGAT kita kena JAWAB soalan-soalan dalam KUBUR nanti..

Ada satu lagi bagi yg bakal berkahwin, jika hari perkahwinan si suami membenarkan isterinya memakai TUDUNG letak di DALAM BAJU. maka SUAMI itu telah menanggung DOSA si isteri, dan suami dikira DAYUS.. 

Pemakaian tudung sebegini adalah menjadi kebiasaan WANITA pada AKHIR ZAMAN.. Marilah sama² meminta bakal isteri memakai tudung yg ikut syariat. ..

Sampaikanlah walapun satu ayat.. UNTUK SEMUA...

*********************

Friday, 12 June 2015

Mutiara Kata Jumaat #33

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Friday, 5 June 2015

Mutiara Kata Jumaat #32

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Wednesday, 3 June 2015

WORDLESS WEDNESDAY #29

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم





Tuesday, 2 June 2015

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

http://www.azhafizah.com/2015/06/giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom.html

Meh join meh! 13 pemenang dicari. Tanak join xpa.. Cheq ada peluang tinggi sikit.. hohoho.. Lama rasanya tak join GA nie...

Tempoh GA nie
2 Jun 2015 - 26 Jun 2015

Klik pada banner untuk ke entry penganjur ya....

Friday, 29 May 2015

Mutiara Kata Jumaat #31

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم