Friday, 3 October 2014

Latihan Mengajar : Penilaian 2

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari Selasa penilaian yang pertama, Khamis penilaian yang kedua pulak. Dalam minggu yang sama jugak.. Sebab ini pun dah lewat, alang-alang bagi settle terus. Kali nie kelas tingkatan 4 Delta pulak. Hari rabu patutnya ada kelas, tapi sekolah buat exam sejarah kertas 3, yang esai panjang-panjang tu.. So, pagi Rabu tu masa perhimpunan tembung dengan salah sorang anak murid nie, pesan laa kat dia suh sampaikan kat lawan-kawan. Settle..

Khamis tu, pepagi ada laa dua tiga orang mai jumpa nak hantar kerja khusus.. Tolong semak sat depanya. Pastu pesan lagi skali la.. Pelajar yang cheq pesan rabu tu, dia pulak yang tak mai. Yang mai hantaq kerja khusus nie plak kata, 'Cikgu, satgi saya tak masuk kelas, ada bola sepak bawah 16 tahun.' Okay laa..

Bunyi loceng jam 12.40, baru Dr Mai sampai. Naik makmal student pun tak masuk lagi. Fine. Slow-slow depa masuk. Dah pesan pun.. Susah betul. Pastu chek laa ada yang tak masuk kelas. 2 orang tak tau laa g mana. Mengajaq ja laa.. Sambil dalam hati nie risau laa sebab kelas nie bukan macam kelas ICTL tingkatan 2 tu. Yang tak kisah laa bukan subjek wajib, tingkatan 4 nie Subjek SPM, ICT. Jadi kelas agak senyap dan berfokus, ada plak yang terlelap pulak. Dah laa student plak 11/15 yang dalam makmal tu.. Tapi berjaya laa jugak follow RPH. Main kuiz buh muzik-muzik. Dah abis tu sempat peringat student tentang kerja khusus.


Dr Mai pun komen laa tentang ABBM, buat aktiviti bagi menarik supaya pelajar aktif. Nie sampai ada yang terlelap. Hii.. Slaid pun kena ubah, then bagi student bergerak.. Yang lain-lain okey laa.. Huuu.. Serious rasa macam lg teruk plak banding kelas tingkatan 2 yang nak bukan kemain tu haa... Huargh!!!!!!

Tapikan seriously, memang penat gila lepas penilaian nie.. Penat sangat.. Mungkin sebab nervous, risau, nak buat betul-betul.. Bila hari tu sekali guru pembimbing observe takda laa penat sangat pun, rilek sikit walhal mula kelas lewat, hilang satu waktu sebab pi jaga exam. Mungkin sebab guru pembimbing tak kisah sangat kot, sebab cikgu-cikgu bukannya plan aktitivi gah bagai. Depa RPH pun simple. Depa mengajaq depan, student buat kerja lain kat belakang. Bila dengan pensyarah mesti laa nak kena buat follow RPH bagai. Buh aktiviti bagai kan... Argh!!! Kerja cikgu nie makin berkembang teknologi nie semakin berat. Dengan rancangan Kementerian laa konon memudahkan kerja guru, bila tengok bukan mudah, lagi susah.Cikgu-cikgu pun komplen.. Teknologi semakin hari semakin canggih tapi kerja tak pulak siap dengan cepat. Manual lagi cepat walaupun tulis. Sebab bila guna internet nak kena tunggu loading, nak tunggu loading tu, kalau tulis dah boleh siap dah semtara tunggu.. Ish..ish..ish..

4 comments:

  1. Sabaq je lah iyqa..macmtu lah proffesion seorang cikgu, keje tak sudah2..tapi org kate gaji best..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu.. orang kata cikgu senang, tp depa taktau kerja cikgu sebenar nie mcm mna... klu ilmu salah ajar, dosa nya.. Ya Allah....

      Delete