Sunday, 9 March 2014

TUKAR SECURITY INTERNET WEP KE WPA

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hi semua, lama betul x update blog. Ingat x aku pernah janji nak ajar cara nak tukarkan security internet. Sorry sangat, tertangguh lama, penyakit MALAS yang teramat. So, hari nie dengan paksa diri plus rela hati aku nak tunjukkan cara nya.. hehe


 

Aku tunjukkan step by step ya.. x susah pun.. Senang ja.. Untuk  tutorial nie aku kreditkan kepada Abang Shah.. Dia yang banyak tolong masa nak tuka security internet umah sewa aku nie.. hehe.. Buat steps nie mesti kena connect internet ya.. Okay2 Jum mula..

******

STEP 1 - 6 untuk cari IP add untuk ke portal internet..

STEP 1 : Halakan cursor ke connection internet korang, x kisah la korung guna wifi atau pun cucuk cable terus. Right click.

STEP 2 : Click OPEN NETWORK AND SHARING CENTER.

STEP 3 : Click CHANGE ADAPTER SETTING.
Boleh tgk gambar.

 STEP 4 : Double clik pada icon yang ada connection internet (yg tunjukan bar tu). Akan keluar popup.

STEP 5 : Clik pada details

STEP 6 : Cari dan ingat IPv4 Default Getaway. Slalunya IP nie semua sama ja untuk internet. (Highlight tu)


Okay.. STEP 7 - 9 adalah di portal.
Bukan browser, tak kisah la IE, FIREFOX, or CHROME


STEP 7 : 
Taip kan IP td pada ruangan search www tu. Pastu Enter laa.. Korang akan masuk ke portal, Macam dlm gambar bawah nie TM nya, sbb aku pakai TM Streamy. So korang login. Klu korang pkai TM STREAMYX.

USERNAME n PASSWORD adalah tmadmin
Klu korang pakai selain streamyx korang google ja.. Nnt dapat la username n password.


STEP 8 : Gi kat Network Authetication dan pilih security yang korang nak. Aku sarankan Mixed WPA2/WPA -PSK (nie paling tinggi security)

STEP 9 : Masukkan password baru, jangan masuk password sama. Lagi panjang lagi bagus. Gabungkan number dan huruf and bercampur huruf besar dan huruf kecil. Dan SAVE/APPLY.



Lepas tu korang kena connect balik internet korang sebab dah bertukar password kan..

Siap! Senang kan. Klu korang berani cuba la.. Klu takut jd masalah internet bek korang ke TM center, suh pekerja dia tuka hehe..

Itu ja.. Selamat mencuba.. Adios..

No comments:

Post a Comment