Friday, 28 February 2014

Internet!!! - WEP vs WPA/WPA2

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Hi guys... Fuh!! Sepanjang hari xdpt online gara2 internet umah prob... Entah laaa kenapa.. Nie pun online kat kampus nie.. Dh la sebelum nie line mmg prob, slow jaa (disyaki line telah di hack/dicuri). Security x tinggi.. Senang laa nak di hack. So, dengan bantuan pakar, dapat laa tuka jenis security.

Baik korang chek security internet korang.. Kalau WEP, bek korang tuka ke WPA atau WPA2. Apa beza WEP, WPA, WPA2 nie???? Haa.. meh nak crita.. 

WEP nie security paling lemah sekali, Sangat senang bagi pencuri2 line wifi untuk crack dan hack streamyx wifi korang. Dalam sehari dh hack n korang xtau pun. Kalau password korang lemah, lagi cepat pencuri wifi nie hack. 

WPA plak security kuat, susah bagi pencuri wifi untuk hack. 

WPA2 pulak kesinambungan bg WPA (fuhh ayat...). Maksudnya yang WPA atas nie dh di upgrade lagi secure la... Bila internet korang nie security dia WPA2, mmg ambil masa lama bagi pencuri wifi untuk crack dan hack wifi korang. Tambah2 password internet korang panjang dan susah. Akan makan masa 2/3 tahun laa pencuri nak crack. Mmg giveup la pencuri tu nak crack. Hahaha.. (gelak jahat)

Aku cerita nie paling simple dan ikut pemahaman aku laa. Kalau korang nak idea lebih ttg WEP n WPA nie, korang boleh laa Google..

Nak tau macam mana nak tuka? InsyaALLAH nanti aku cerita. Aku online kat kampus nie, so mcm mna nak tunjuk, Nanti internet umah dah ok, aku tunjuk step2 dia, ok?
ORAIT.. cantikk..

Okay, Sekian untuk hari nie, Babai!!

Sunday, 23 February 2014

FROZEN - Let It Go

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hi semua.. Rasa nya mesti semua tau kan lagu famous dari FROZEN, Let It Go nyanyian Idina Menzel. Lagu nie dh jadi lagu paberet aku dah. Aku siap cut jd ringtone lagik.. huhu.. Cerita FROZEN nie dah 3 kali aku tgk.. Comel! Tambah2 Olaf hehe..



"Let It Go"
The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation,
And it looks like I’m the Queen.

The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn’t keep it in, heaven knows I tried

Don’t let them in, don’t let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don’t feel, don’t let them know
Well, now they know

Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door

I don’t care
What they’re going to say
Let the storm rage on,
The cold never bothered me anyway

It’s funny how some distance
Makes everything seem small
And the fears that once controlled me
Can’t get to me at all

It’s time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me
I’m free

Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go
You’ll never see me cry

Here I stand
And here I'll stay
Let the storm rage on

My power flurries through the air into the ground
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I’m never going back,
The past is in the past

Let it go, let it go
And I'll rise like the break of dawn
Let it go, let it go
That perfect girl is gone

Here I stand
In the light of day
Let the storm rage on,
The cold never bothered me anyway

Sumber : Let It Go

Thursday, 20 February 2014

14 "KEMULIAAN" WANITA MUSLIMAH YANG SEDANG HAMIL

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




1. Apabila seorang perempuan mengandung dalam rahimnya, maka beristighfarlahpara malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

2. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin atau melahirkan, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang berjihad di jalan Allah SWT.

3. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, hilanglah dosa²nya seperti keadaan ia baru dilahirkan.

4. Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya, maka bagi ibu itu setiap setegukan dari pada susunya diberi 1 kebajikan.

5. Apabila semalaman si ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

6. Rakaat shalat wanita yang sedang hamil adalah lebih baik dari pada 80 rakaat shalat wanita yang tidak hamil.

7. Wanita yang memberi minum air susu (ASI) kepada anaknya dari dirinya sendiri akan mendapat 1 pahala pada tiap² tetes susu yang diberikannya.

8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah SWT seluruh dosanya dan bila ia menghibur hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadah.

9. Wanita yang hamil akan dapat pahala terus berpuasa pada siang hari.

10. Wanita yang hamil akan dapat pahala terus beribadah pada malam hari.

11. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun shalat dan puasa, serta setiap kesakitan pada 1 uratnya Allah SWT mengkurniakan 1 pahala haji.

12. Sekiranya wanita mati di masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.

13. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo (2,5 tahun), maka malaikat² dilangit akan kabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

14. Jika wanita memberi susu dirinya pada anaknya yang menangis, Allah SWT akan memberi pahala 1 tahun shalat dan berpuasa.


Subhanallah...


Betapa mulianya "status" wanita hamil, tentunya
dengan jalan kehamilan yang diridhai oleh Allah
SWT, bukan dengan cara/jalan kehamilan yang
tidak di sukai-Nya....


Sumber : Aku Dan Hatiku

Wednesday, 19 February 2014

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tengku Butang Chocolate GiveAway..


Yum..yum.. I love cokolat

hehe

With : +Anne Nurain 

WORDLESS WEDNESDAY #6

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Allaahumma salli ‘alaa Muhammad wa ‘ala Aali Muhammad, kamaa sallaita ‘ala Ibrahim wa ‘ala Aali Ibrahim, innaka Hamidun Majid. Wabaarik ‘ala Muhammad wa ‘ala Aali Muhammad kama baarakta ‘ala Ibrahim wa ‘ala Aali Ibrahim innaka Hamiidun Majiid

Monday, 17 February 2014

URUSAN JADUAL SEM 6 SELESAI

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hai! Hari nie hari pertama mula kuliah bagi semester 6.. Mulakan hari dengan ceria.. (senyum memanjang) Hehe.. Mmg mind set dah tetap nak pergi serang Akademik utk urusan jadual aku yang teruk tu. Dari semalam plan nak pergi awal2 n cepat2 settle.

Alhamdulillah, walaupun kami (aku n kawan aku) pergi awal, rupanya dh ramai dah. Huhu, igt kena tunggu lama. Tapi, syukur ada puan tu buka kaunter dalam pejabat. Dia panggil sikit2. Puan tu ceria ja, kami pun ceria skali. Lepas terang masalah, akhirnya puan tu pun tlg laa, Add/Drop kan jadual kami nie. Akhirnya, dapat juga masuk group kuliah yang kami plan. Syukur sesangat, masalah jadual kuliah dah selesai. hehe..



Happy laa nie... hohohohohoho..

Saturday, 15 February 2014

Ladies Closet GiVeAway by effafarhana

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ladies Closet GiVeAway ini dianjurakan oleh Effafarhana .. Sesaja join.. Untung2 ada rezeki..


Giveaway berlangsung dari 14 Feb 2014 hingga 1 Mac 2014 (11.30pm).Pemenang di pilih menggunakan random dan akan diumumkan pada 4 March 2014.
Gudluck!

Friday, 14 February 2014

PACK UP

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sekejap ja rasa sebulan cuti.. Hari Ahad nnt kembali semula ke dunia kampus, meneruskan perjuangan sebagai mahasiswi UPSI..


Besar punya beg.. hehe.. Baru packing sikit..Tak abis lgi nie.. Takpa ada ruang banyak lagi nie haa.. Cepat betul masa berlalu.. dah nak masuk sem 6.

Dua hari lepas aku baru beli pencuci muka Anugerah.. Skali beli 3 botol.. 1 botol boleh laa pakai dalam 2 bulan.. Saja aku beli 3 spare.. 1 botol RM20, 3 botol RM60. Aku beli kat jiran aku, dpt diskaun, sbb tu aku amik 3 botol terus.. hahaha..


Kita wat review sikit.. Pencuci muka Anugerah nie ada 3 warna. Hijau untuk kulit berminyak/bermasalah, Pink untuk kulit biasa, dan Kuning untuk kering.. Kulit muka aku nie memang jenis berminyak.. Dulu lepas cuci muka kejap je dah mula berminyak. Bila g kuliah semua rasa rimas, muka berminyak, tak pegang lagi dh rasa. 

Sejak aku guna produk nie ALHAMDULILLAH.. berkesan.. Minyak berkurangan.. Even muka pun x rasa berminyak n rimas. Lepas lama.. Balik dr kuliah ke, pegang muka tgk baru tahu muka berminyak sikit.. Banding dengan produk lain, Anugerah mmg ok.. Sebab tu aku nak maintain je dgn produk nie. Takmau tuka2 dh.

Cara nak pakai produk nie senang ja. Sapukan sabun ke muka sambil tu baca Al-Fatihah, biarkan 2-3 minit, kemudian bilas sambil tu selawat. Produk Anugerah semuanya dibaca dengan ayat-ayat suci Al-Quran. So, jangan langkah ya!

Hampa pun boleh la cuba..

www.anugerahquran.com

SALAM JUMAAT : SAY NO TO VALENTINE'S DAY

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Salam Jumaat.. Semoga Jumaat ini membawa seribu keberkatan dan sejuta rahmat dalam hidup kita.. Aamiin.. 
P/S : Jangan lupa potong kuku ya.. SUNNAH

Dalam dok berFB td jumpa laa artikel2, post2 ttg Valentine's Day iaitu Hari Kekasih.. Terlupa kata hari nie 14 Feb. Tak igt langsung.. Bagus! Tak payah igt.. Buat dunno ja..

SAY NO TO VALENTINE'S DAY

Buat apa nak sambut.. Bukan ajaran Islam pun.. Nak berkasih sangat kan.. Tak payah setahun skali.. Tiap-tiap hari boleh.. Pi nikah cepat.. Tiap2 hari berkasih sayang laki-bini.. Lagi puas. Dapat pahala pulak tu.. Hambek hampa.. 

Wassalam...

Thursday, 13 February 2014

ISU-GRADUAN PENDIDIKAN PERLU KREATIF MENCARI KERJA

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Entry kali nie aku nak kongsikan isu yang tak pernah selesai bagi graduan pendidikan iaitu isu posting a.k.a penempatan guru di sekolah selepas tamat pengajian.

Isu nie mmg takkan pernah nak abisnya.. Aku sendiri dah penat nak dengar. Tapi nak buat mcm mana.. Aku sendiri bakal menghadapinya satu hari nnt.. Kerajaan pulak sesenang suruh cari kerja lain selain dalam bidang pendidikan.

Masalahnya, ada ka majikan nak ambik graduan yang ada sijil ISMP? Kalau ISM ye laa kut.. Skali majikan tgk, mesti dia kata kamu nie cikgu, buat apa nk dtg sini, jd cikgu la..

Hampa leh tgk sendiri luahan hati kami pelajar ISMP.


Klik gambar utk lebih jelas - FB

Hmm.. Nak buat macam mna?? TAK TAU (angkat bahu)..

Credit kpd Suara Mahasiswa/i UPSI

RICHEST TO POOREST

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sebelum nie aku ada post 10 Buah Negara Terkaya di Dunia.. Kali nie ada penambahan.. Senarai panjang dari negara terkaya hinggi ke negara termiskin di dunia pada tahun 2013..



Jom kita tgk satu per satu.. mesti ada negara yang hampa x pernah dengar kan... hehe

RANK
COUNTRY
RANK
COUNTRY
1
Qatar
93
Turkmenistan
2
Luxembourg
94
Jamaica
3
Singapore
95
Belize
4
Norway
96
Marshall Islands
5
Brunei Darussalam
97
Guyana
6
Hong Kong
98
Bosnia and Herzegovina
7
United States
99
Albania
8
United Arab Emirates
100
Namibia
9
Switzerland
101
Tonga
10
Australia
102
Algeria
11
Canada
103
El Salvador
12
Austria
104
Iraq
13
Ireland
105
Ukraine
14
Netherlands
106
Micronesia
15
Sweden
107
Bhutan
16
Iceland
108
Paraguay
17
Taiwan
109
Egypt
18
Germany
110
Angola
19
Kuwait
111
Sri Lanka
20
Denmark
112
Georgia
21
Belgium
113
Samoa
22
Japan
114
Jordan
23
United Kingdom
115
Mongolia
24
Finland
116
Armenia
25
France
117
Kiribati
26
Korea
118
Swaziland
27
Israel
119
Morocco
28
Saudi Arabia
120
Guatemala
29
The Bahamas
121
Bolivia
30
New Zealand
122
Indonesia
31
Spain
123
Vanuatu
32
Italy
124
Fiji
33
Oman
125
Republic of Congo
34
Bahrain
126
Honduras
35
Slovenia
127
Philippines
36
Malta
128
Nicaragua
37
Czech Republic
129
Cape Verde
38
Seychelles
130
India
39
Barbados
131
Uzbekistan
40
Equatorial Guinea
132
Vietnam
41
Slovak Republic
133
Moldova
42
Greece
134
Ghana
43
Portugal
135
Solomon Islands
44
Lithuania
136
Tuvalu
45
Estonia
137
Lao P.D.R.
46
Poland
138
Pakistan
47
Trinidad and Tobago
139
Papua New Guinea
48
Hungary
140
Nigeria
49
Chile
141
Djibouti
50
Latvia
142
Cambodia
51
Argentina
143
Kyrgyz Republic
52
Russia
144
Sudan
53
Antigua and Barbuda
145
Cameroon
54
Croatia
146
Sao Tome and Principe
55
Malaysia
147
Tajikistan
56
Botswana
148
Yemen
57
Gabon
149
Lesotho
58
Panama
150
Mauritania
59
Uruguay
151
Bangladesh
60
St. Kitts and Nevis
152
Senegal
61
Mauritius
153
Chad
62
Belarus
154
The Gambia
63
Lebanon
155
Kenya
64
Mexico
156
Zambia
65
Turkey
157
Ivory Coast
66
Bulgaria
158
Benin
67
Kazakhstan
159
Tanzania
68
Dominica
160
Rwanda
69
Libya
161
Sierra Leone
70
Grenada
162
Myanmar
71
Venezuela
163
Burkina Faso
72
St. Lucia
164
Uganda
73
Romania
165
Haiti
74
Costa Rica
166
Nepal
75
Islamic Republic of Iran
167
South Sudan
76
Suriname
168
Comoros
77
Brazil
169
Guinea-Bissau
78
Montenegro
170
Mozambique
79
St. Vincent and the Grenadines
171
Ethiopia
80
South Africa
172
Guinea
81
Peru
173
Togo
82
Colombia
174
Mali
83
Azerbaijan
175
Afghanistan
84
FYR Macedonia
176
Madagascar
85
Thailand
177
Malawi
86
Serbia
178
Niger
87
Timor-Leste
179
Central African Republic
88
Ecuador
180
Eritrea
89
Tunisia
181
Liberia
90
China
182
Burundi
91
Dominican Republic
183
Zimbabwe
92
Maldives
184
Democratic Republic of the Congo

Haa.. Tuudia.. sikit punya panjang ka... Ehh! Mana Malaysia?? Tak nampak pun..
Tuu haa.. Nombor 55, sikit punya cantik nombor..  ahahaha..

Ok la.. Ini jaa perkongsian untuk ari nie.. hehe..

Sumber : Global Finance